5 Bahan Yang Boleh Membantu Menghilangkan Lingkaran Gelap Pada Mata Anda

Woman with a slice of cucumber in her eye - isolated over a white background

Saat melakukan persiapan perkahwinan adalah saat yang menyeronokkan dan memenatkan. Anda mungkin akan kekurangan tidur disebabkan anda terlalu sibuk untuk menguruskan majlis perkahwinan anda. Maka, akan terserlah lingkaran gelap bawah mata anda pada hari perkahwinan yang mungkin boleh merosakkan mood anda. Untuk mengelak daripada situasi ini, mari ikuti cara-cara untuk mencegahnya.

Mask kunyit

Kunyit adalah salah satu rempah yang sangat banyak kegunaanya. Di mana bahan curcumin yang aktif dalam kunyit  boleh menjadi ejen anti-radang yang kuat yang boleh mengurangkan keadaan bengkak dan juga mencerahkan warna pudar. Caranya adalah dengan mencampurkan kunyit ke dalam air nenas. Kemudian letakkan terus kepada lingkaran hitam anda dan anda dinasihatkan untuk berhati-hati untuk tidak sapukan terlalu dekat dengan mata anda. Selepas sepuluh minit, lapkan sisa dengan menggunakan tuala kecil yang hangat. Air nenas ini adalah berfungsi untuk mencerahkan kulit, di mana ia kaya dengan vitamin C.

Hirisan timun

Timun kaya dengan kandungan air dimana ia akan membantu menghidrat kebawah mata halus anda. Selain itu, ia juga mempunyai vitamin K iaitu untuk membantu mengurangkan sebarang keradangan atau perubahan warna. Maka, untuk membuatnya anda hanya perlu memotong timun secara nipis dan biarkan beberapa minit sebelum menggunakannya.

Hirisan kentang

Anda boleh mencuba dengan menggunakan hirisan kentang sekiranya anda kehabisan timun di rumah untuk menggantikannya. Caranya adalah sama, anda perlu menghiris kentang anda secara nipis, kemudian letakkan beberapa minit kedalam peti sejuk.

Bags tea

Tea bukanlah hanya digunakan untuk dihidangkan sebagai minuman, ia juga boleh digunakan untuk mencerahkan bayang-bayang dan juga mengecutkan saluran darah apabila ia diletakkan pada kulit anda. Selepas anda selesai minum air tea anda, bags tea anda boleh diletakkan didalam peti sejuk selama sekurang-kurangnya 20 minit. Kemudian, anda boleh letakkan pada mata anda.

Daun pasli

Anda juga boleh menggunakan daun pasli bagi menghilangkan lingkaran gelap bawah mata. Daun pasli ini adalah kaya dengan vitamin C dan K, dimana ia dapat membantu mengurangkan bengkak bawah mata dan mencerahkan kulit . Cara untuk menggunakanya adalah dengan mencampurkan daun pasli yang dicincang didalam air panas, ini adalah untuk mengeluarkan air daun itu. Kemudian, biarkan ia sejuk dan letakkan dibawah mata anda dengan menggunakan span makeup.

Advertisements

Author:

Online shopping for wedding ceremony. Baju pengantin, pelamin kahwin dll. Mudah, cepat dan berkualiti. Layari website kami untuk membeli/menyewa beratus-ratus pilihan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s