Panduan Mengumpul Duit untuk Berkahwin

panduan_mengumpul_duit_untuk_berkahwin

Pada zaman yang semakin moden ini, penggunaan duit untuk sesuatu barang amatlah tinggi ditambah lagi dengan keadaan ekonomi sekarang yang agak mencabar. Perkara ini sering dibimbangkan oleh pasangan yang ingin berkahwin terutamanya pasangan yang ingin berkahwin muda. Ramai yang mengeluh tidak mempunyai wang yang cukup  untuk berkahwin apabila ditanya bila hendak mendirikan rumah tangga. Untuk entri kali ini, kami ingin mengkongsikan beberapa tips atau panduan yang boleh dilakukan bagi mereka yang mempunyai masalah kewangan untuk mendirikan rumah tangga.

Rancang dari awal

Bagi anda yang sudah mempunyai calon pasangan hidup dan sudah ada perancangan untuk berkahwin, anda haruslah mula belajar mencatat dan mengawal pengaliran kewangan keluar masuk dalam satu buku nota. Ini akan memudahkan anda untuk merancang perbelanjaan harian. Bincang bersama pasangan tentang majlis perkahwinan yang akan dijalankan dan mengira budget yang diperlukan. Anda juga perlu membuat survey tempahan seperti baju kahwin, pelamin, catering, mak andam, doorgift dan kad jemputan. Anda perlu senaraikan harga survey yang telah anda buat dan membuat perbandingan yang mana lebih murah.

Kurangkan belanja bulanan

Banyak perubahan yang akan berlaku apabila anda cuba untuk kurangkan perbelanjaan bulanan. Mungkin sebelum ini anda sering makan di luar yang harga bagi setiap makanan mencecah RM6-RM10 untuk sekali makan. Kalau tengahari dan malam mungkin wang yang akan digunakan RM12-RM20 sehari. Anda boleh mengubah rutin harian anda ini dengan membawa bekal ke pejabat dan masak di rumah. Anda juga perlu membuat senarai barang-barang keperluan yang akan dibeli dan barang yang rasa tidak berapa penting, anda perlu tahan untuk tidak membelinya. Selain itu, anda juga boleh menaiki pengangkutan awam ataupun menumpang rakan sepejabat yang lain untuk pergi kerja kerana wang yang akan dikeluarkan lebih sedikit berbanding anda menaiki kereta seorang diri.

Membuat kerja sambilan

Anda boleh melakukan kerja sambilan untuk menambahkan lagi kewangan anda sekiranya anda tidak mampu menabung kerana gaji yang diterima hanya cukup-cukup makan sahaja. Anda perlu mengorbankan masa anda untuk menyimpan duit. Bak kata pepatah bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Terdapat banyak kerja sampingan yang boleh anda lakukan jika anda rajin berusaha seperti bekerja sebelah malam, membuat kuih, buat online bisnes, dan banyak lagi.

Mula menabung

Jika anda seorang yang malas untuk menabung, belilah tabung yang comel-comel dan letakkan kata-kata yang dapat memberi semangat untuk anda menabung. Anda perlu menabung bersungguh-sungguh dan jangan ambil wang tabungan anda untuk benda lain. Anda boleh mulakan menabung seringgit sehari ataupun lebih. Jangan pernah skip sehari untuk menabung. Lama-kelamaan wang anda semakin bertambah dan boleh digunakan untuk majlis perkahwinan anda.

Banyakkan berpuasa

Terdapat banyak manfaat yang boleh kita perolehi apabila kita berpuasa. Dengan berpuasa, ianya dapat membantu diri menahan nafsu daripada beli benda-benda yang tidak berapa penting. Puasa juga dapat menjimatkan kos untuk makan.

Advertisements

Author:

Online shopping for wedding ceremony. Baju pengantin, pelamin kahwin dll. Mudah, cepat dan berkualiti. Layari website kami untuk membeli/menyewa beratus-ratus pilihan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s